.
.
Guma ksantanowa
Guma ksantanowa to polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego. Otrzymuje się ją przez fermentację substratu węglowodanego przez bakterie Xanthomonas campestris. To doskonały hydrokoloid nadający wyrobom odpowiednią gęstość i stabilność. Roztwory ksantanu mają wysoką lepkość i są znakomitym surowcem do produkcji zawiesin. Guma ksantanowa wykazuje się kompatybilnością w stosunku do polisacharydów roślinnych, lipidów, protein, detergentów i olejków eterycznych.
INCI: Xanthan Gum
Guma Ksantanowa to polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego. Otrzymuje się ją przez fermentację substratu węglowodanego przez bakterie Xanthomonas campestris. Hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów: octowego i pirogronowego.
To doskonały hydrokoloid nadający wyrobom odpowiednią gęstość i stabilność. Roztwory ksantanu mają wysoką lepkość i są znakomitym surowcem do produkcji zawiesin.
Guma ksantanowa wykazuje się kompatybilnością w stosunku do polisacharydów roślinnych (synergia szczególnie z gumą guar), lipidów, protein, detergentów i olejków eterycznych.
Sposób stosowania:
Przed aplikacją należy uwodnić gumę ksantanową w części wody, poprzez rozsypanie jej na powierzchni wody, a następnie mieszanie do całkowitego jej rozpuszczenia.
Tak otrzymany roztwór dodajemy do fazy wodnej uzyskanej z pozostałych surowców.
Sposób pakowania:
- plastikowe pojemniki farmaceutyczne
Zastosowanie | W kosmetyce: szampony, preparaty do mycia ciała, żęle myjące. |
Zalecane stężenie | Od 0,1% do 10%, |
Przechowywanie | W temperaturze pokojowej, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed działaniem światła. |
Rozpuszczalność | W wodzie |
Gęstość nasypowa | 0,8 g/cm3 |