.

.

Guma ksantanowa

Guma ksantanowa

Guma ksantanowa to polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego. Otrzymuje się ją przez fermentację substratu węglowodanego przez bakterie Xanthomonas campestris. To doskonały hydrokoloid nadający wyrobom odpowiednią gęstość i stabilność. Roztwory ksantanu mają wysoką lepkość i są znakomitym surowcem do produkcji zawiesin. Guma ksantanowa wykazuje się kompatybilnością w stosunku do polisacharydów roślinnych, lipidów, protein, detergentów i olejków eterycznych.

SZ-00003010
2025.06
WAGA
  • 10g
  • 50g
  • 100g
  • 500g

INCI:  Xanthan Gum

Guma Ksantanowa to polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego. Otrzymuje się ją przez fermentację substratu węglowodanego przez bakterie Xanthomonas campestris. Hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów: octowego i pirogronowego.

To doskonały hydrokoloid nadający wyrobom odpowiednią gęstość i stabilność. Roztwory ksantanu mają wysoką lepkość i są znakomitym surowcem do produkcji zawiesin.

Guma ksantanowa wykazuje się kompatybilnością w stosunku do polisacharydów roślinnych (synergia szczególnie z gumą guar), lipidów, protein, detergentów i olejków eterycznych. 

 

Sposób stosowania:

Przed aplikacją należy uwodnić gumę ksantanową w części wody, poprzez rozsypanie jej na powierzchni wody, a następnie mieszanie do całkowitego jej rozpuszczenia.

Tak otrzymany roztwór dodajemy do fazy wodnej uzyskanej z pozostałych surowców.

 

Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne

Zastosowanie W kosmetyce: szampony, preparaty do mycia ciała, żęle myjące.
Zalecane stężenie Od 0,1% do 10%, 
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed działaniem światła. 
Rozpuszczalność W wodzie
 Gęstość nasypowa  0,8 g/cm3
 
 
 
 

Produkt został użyty w recepturach:

Zobacz także

× Dziękujemy za rejestrację. Do czasu aktywacji przez administratora, Twoje konto będzie nieaktywne.