.
.
Skwalan
Skwalan to przeźroczysty i bezbarwny olej, będący substancją aktywną. Wzmacnia bariery lipidowe w głębi warstwy rogowej naskórka, ułatwia przenikanie przez skórę innych składników aktywnych, zmiękcza i uelastycznia naskórek, działa bakteriobójczo. Ogranicza naskórkową utratę wody. Ponadto dostarcza skórze drogocennych składników i substancji odżywczych oraz przedłuża działanie witaminy A i E, koenzymu q10.
INCI: Squalane
Skwalan to przeźroczysty i bezbarwny olej, będący substancją aktywną. Wzmacnia bariery lipidowe w głębi warstwy rogowej naskórka, ułatwia przenikanie przez skórę innych składników aktywnych, zmiękcza i uelastycznia naskórek, działa bakteriobójczo.
Ogranicza naskórkową utratę wody. Ponadto dostarcza skórze drogocennych składników i substancji odżywczych oraz przedłuża działanie witaminy A i E, koenzymu q10.
Skwalan pomaga rozprowadzać i wchłaniać oleje oraz masełka.
Szczególne zastosowanie znajduje w kremach ochronnych na zimę, lotionach i pomadkach do ust. Może być dodawany do olejków do masażu oraz olejków na twarz lub używany w stężeniu 100%. Przy niskich temperaturach na zewnątrz tworzy ochronną barierę na skórze, jednocześnie pozwalając jej oddychać.
Skwalan zaliczany jest do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, nie pozostawiając uczucia tłustości, ponadto:
-
chroni skórę przed działaniem wolnych rodników oraz czynnikami atmosferycznymi;
-
redukuje drobne zmarszczki oraz chroni przed powstawaniem nowych;
-
działa nawilżająco na skórę, wzmacniając i dotleniając jej warstwę lipidową;
-
idealny produkt w formulacjach przeciwstarzeniowych;
-
przyspiesza gojenie drobnych ran oraz uszkodzeń skóry;
-
łagodzi poparzenia słoneczne oraz podrażnienia.
Zastosowanie | W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, olejki do twarzy, preparaty przeciwstarzeniowe. |
Zalecane stężenie | Do 100%, zalecane do 30% w produktach kosmetycznych. |
Przechowywanie | Zaciemnione, czyste miejsce, w temperaturze pokojowej. |
Rozpuszczalność | W tłuszczach. |
Termin ważności | Do 18 miesięcy od daty produkcji |