.

.

Mleczan sodu

Mleczan sodu

Mleczan sodu to sól sodowa kwasu L(+)mlekowego (jedyna forma o aktywności biologicznej) otrzymywanego podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Związek ten naturalnie występuje w naskórku, jest bowiem jedną ze składowych NMF (Natural Moisturizing Factor) - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.

Jest bardzo wartościowym składnikiem formulacji kosmetycznych z uwagi na właściwości silnie nawilżające(podnosi nawilżenie naskórka aż do 90%.), antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe oraz modyfikujące i stabilizujące poziom pH.

SN-00007100
2025.01
WAGA
  • 100g
  • 500g
  • 1000g (1kg)

INCI:  Sodium Lactate

Mleczan sodu to sól sodowa kwasu L(+)mlekowego (jedyna forma o aktywności biologicznej) otrzymywanego podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Związek ten naturalnie występuje w naskórku, jest bowiem jedną ze składowych NMF (Natural Moisturizing Factor) - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.

Jest bardzo wartościowym składnikiem formulacji kosmetycznych z uwagi na właściwości silnie nawilżające(podnosi nawilżenie naskórka aż do 90%.), antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe oraz modyfikujące i stabilizujące poziom pH.

Zalecany przy cerze trądzikowej ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości.

Mleczany mogą zmniejszać produkcję tyrozynazy, a tym samym zapobiegać i zmniejszać przebarwienia skóry, będąc bezpiecznym i efektywnym składnikiem wybielającym. Dodatkowo. mleczan sodu może być skutecznie stosowany do zmniejszania widoczności plam starczych i piegów. Mleczan sodu ma właściwości bakteriostatyczne, co oznacza, że włączenie go do formulacji kosmetycznej powoduje jej zakonserwowanie.

Mleczan sodu może być stosowany we wszelkich kosmetykach pielęgnacyjnych (kremach, balsamach, mleczkach, tonikach a także w produktach do mycia – żelach, mydłach i szamponach). Przy zastosowaniu wspólnie z detergentami łagodzi wywołane przez nie podrażnienie, nie dopuszcza do silnego wysuszenia skóry. Często zastępuje w recepturach glicerynę gdy celem jest otrzymanie kosmetyku o jak najmniejszej lepkości.

Mleczan sodu posiada silne właściwości przeciwbakteryjne – zaleca się stosowanie go wspólnie z kwasem mlekowym. To połączenie może prowadzić do zmniejszenia lub całkowitego usunięcia objawów trądziku.

Mleczan jest także środkiem służącym do regulacji pH – podwyższa pH, neutralizuje kwasy (np. kwas mlekowy, laktobionowy, glukonolakton) – może być stosowany zamiast wodorowęglanu sodu. Utwardza mydła, zwiększa ich działanie nawilżające i zmniejsza pękanie.

Mleczan sodu ma postać bezzapachowego jasnożółtego płynu.

 

Sposób pakowania:

- plastikowe butelki farmaceutyczne

Zastosowanie W kosmetyce:
  • produkty nawilżające do skóry twarzy i ciała
  • dodatek do gotowych preparatów do mycia
  • dodatek do szamponów, szczególnie w przypadku suchej czy łuszczącej się skóry głowy
  • jako regulator pH w kosmetykach własnej produkcji
  • dodatek zwiększający nawilżenie i komfort stosowania maseczek
  • w domowej produkcji mydeł
Zalecane stężenie 0,1 – 5% , do regulacji pH do 0,5%
Przechowywanie w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
Rozpuszczalność W wodzie.
   



Zobacz także

× Dziękujemy za rejestrację. Do czasu aktywacji przez administratora, Twoje konto będzie nieaktywne.