.
.
Mleczan sodu
Mleczan sodu to sól sodowa kwasu L(+)mlekowego (jedyna forma o aktywności biologicznej) otrzymywanego podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Związek ten naturalnie występuje w naskórku, jest bowiem jedną ze składowych NMF (Natural Moisturizing Factor) - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.
Jest bardzo wartościowym składnikiem formulacji kosmetycznych z uwagi na właściwości silnie nawilżające(podnosi nawilżenie naskórka aż do 90%.), antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe oraz modyfikujące i stabilizujące poziom pH.
INCI: Sodium Lactate
Mleczan sodu to sól sodowa kwasu L(+)mlekowego (jedyna forma o aktywności biologicznej) otrzymywanego podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Związek ten naturalnie występuje w naskórku, jest bowiem jedną ze składowych NMF (Natural Moisturizing Factor) - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.
Jest bardzo wartościowym składnikiem formulacji kosmetycznych z uwagi na właściwości silnie nawilżające(podnosi nawilżenie naskórka aż do 90%.), antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe oraz modyfikujące i stabilizujące poziom pH.
Zalecany przy cerze trądzikowej ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości.
Mleczany mogą zmniejszać produkcję tyrozynazy, a tym samym zapobiegać i zmniejszać przebarwienia skóry, będąc bezpiecznym i efektywnym składnikiem wybielającym. Dodatkowo. mleczan sodu może być skutecznie stosowany do zmniejszania widoczności plam starczych i piegów. Mleczan sodu ma właściwości bakteriostatyczne, co oznacza, że włączenie go do formulacji kosmetycznej powoduje jej zakonserwowanie.
Mleczan sodu może być stosowany we wszelkich kosmetykach pielęgnacyjnych (kremach, balsamach, mleczkach, tonikach a także w produktach do mycia – żelach, mydłach i szamponach). Przy zastosowaniu wspólnie z detergentami łagodzi wywołane przez nie podrażnienie, nie dopuszcza do silnego wysuszenia skóry. Często zastępuje w recepturach glicerynę gdy celem jest otrzymanie kosmetyku o jak najmniejszej lepkości.
Mleczan sodu posiada silne właściwości przeciwbakteryjne – zaleca się stosowanie go wspólnie z kwasem mlekowym. To połączenie może prowadzić do zmniejszenia lub całkowitego usunięcia objawów trądziku.
Mleczan jest także środkiem służącym do regulacji pH – podwyższa pH, neutralizuje kwasy (np. kwas mlekowy, laktobionowy, glukonolakton) – może być stosowany zamiast wodorowęglanu sodu. Utwardza mydła, zwiększa ich działanie nawilżające i zmniejsza pękanie.
Mleczan sodu ma postać bezzapachowego jasnożółtego płynu.
Sposób pakowania:
- plastikowe butelki farmaceutyczne
Zastosowanie | W kosmetyce:
|
Zalecane stężenie | 0,1 – 5% , do regulacji pH do 0,5% |
Przechowywanie | w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu. |
Rozpuszczalność | W wodzie. |