.

.

Mleczko bawełniane

Mleczko bawełniane

Mleczko bawełniane jest ekstraktem z Gossypium sp., zawierającym: lipidy, proteiny i cukry bawełny w formie emulsji. Bawełna to źródło protein, kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów. Wykazuje działanie kondycjonujące i nawilżające zarówno na skórę, jak i na włosy. Chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, tworząc na jej powierzchni film, naprawia uszkodzone włosy i działa kondycjonująco.

 

PR-00009050
2025.05
WAGA
  • 50g
  • 100g
  • 500g

INCI:  Aqua, Propylene Glycol, Gossypium Herbaceum Seed Extract, Gossypium Herbaceum Seed Oil, Glyceryl Stearate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil

 

Mleczko bawełniane jest ekstraktem z Gossypium sp., zawierającym: lipidy, proteiny i cukry bawełny w formie emulsji. Bawełna to źródło protein, kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów. Wykazuje działanie kondycjonujące i nawilżające zarówno na skórę, jak i na włosy. Chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, tworząc na jej powierzchni film, naprawia uszkodzone włosy i działa kondycjonująco.

Węglowodany absorbują i zatrzymują wodę w określonych warunkach. Niektóre z węglowodanów są w stanie pozostawać na powierzchni, działając tym samym jako czynnik filmotwórczy i nawilżający.

Substancje nawilżające są związkami, które przyczyniają się do zachowania równowagi wodnej w skórze. Nadają one elastyczności warstwie rogowej, ułatwiają złuszczanie poprzez ich działanie na korneodesmosomy oraz wpływają na lipidy odpowiedzialne za funkcje barierowe. Substancje flimogeniczne są makrocząsteczkami, które po aplikacji pozostają na powierzchni naskórka, gdzie zatrzymują wodę i polepszają funkcje barierowe.

Proteiny posiadają zdolność do tworzenia filmu na powierzchni skóry, co pozostawia efekt liftingu. Działanie mleczka bawełnianego na włosy wynika właśnie z zawartości protein. Proteiny chronią włosy przed uszkodzeniami powstałymi w wyniku działania czynników środowiskowych, naprawiają włosy i kondycjonują je, zwiększają ich elastyczność i redukują ryzyko łamania, natomiast niskocząsteczkowe proteiny są w stanie dotrzeć do korzenia cebulki włosa, dzięki temu naprawiają je.

Niezbędne kwasy tłuszczowe są bardzo istotnym składnikiem naszego organizmu. Kwasy te, włączając również kilka kwasów nienasyconych, nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być do niego dostarczane wraz z dietą. Niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych skutkuje m.in. zaburzeniami funkcji skóry oraz jej schorzeniami. Chronią one przed odparowywaniem wody poprzez pokrycie skóry nieprzepuszczalnym filmem. Cząsteczki lipidów mają również zdolność poprawiania lubrykacji skóry, przyczyniając się tym samym do jej plastyczności i substantywności (pozostając przez pewien czas na powierzchni skóry) oraz dodając jej blasku i elastyczności. Obie cechy składają się na emoliencyjne właściwości lipidów.

 

Sposób pakowania:

- plastikowe butelki farmaceutyczne

Zastosowanie Produkty kondycjonujące i nawillżające do skóry oraz włosów.
Zalecane stężenie

Od 1,0 do 100% 

Przechowywanie W lodówce.
Rozpuszczalność Rozpuszczalne w tłuszczach (łączy się).
Ciężar właściwy 0,990 g/ml
   


Zobacz także

× Dziękujemy za rejestrację. Do czasu aktywacji przez administratora, Twoje konto będzie nieaktywne.