.
.
Krem pod oczy likwidujący cienie - intensywne nawilżenie
Krem pod oczy likwidujący cienie - intensywne nawilżenie.
Skóra wokół oczu jest bardzo delikatna i często wysuszona. To tutaj pojawiają się najszybciej pierwsze oznaki starzenia. Oferowany przez nas krem uwzględnia potrzeby delikatnej skóry wokół oczu. Delikatna i aksamitna konsystencja zapewnia wysoki poziom nawilżenia i zabezpiecza skórę przed utratą elastyczności. Szczególnie dobrane składniki aktywne, działają nawilżająco, wygładzająco, odżywczo, likwidują cienie oraz opuchliznę wokół oczu, poprawiają mikrokrążenie i pomagają zapobiegać powstawaniu kolejnych ciemnych obwódek.
Oferujemy zestaw do samodzielnego przyrządzenia kremu pod oczy. Zestaw zawiera elementy do łatwego i szybkiego przygotowania kosmetyku w domu.
Krem pod oczy likwidujący cienie - intensywne nawilżenie.
Skóra wokół oczu jest bardzo delikatna i często wysuszona. To tutaj pojawiają się najszybciej pierwsze oznaki starzenia. Oferowany przez nas krem uwzględnia potrzeby delikatnej skóry wokół oczu. Delikatna i aksamitna konsystencja zapewnia wysoki poziom nawilżenia i zabezpiecza skórę przed utratą elastyczności. Szczególnie dobrane składniki aktywne, działają nawilżająco, wygładzająco, odżywczo, likwidują cienie oraz opuchliznę wokół oczu, poprawiają mikrokrążenie i pomagają zapobiegać powstawaniu kolejnych ciemnych obwódek.
Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E. Jest środkiem wyjątkowo delikatnym, dzięki czemu nadaje się do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Szczególnie polecany do skóry suchej i starzejącej się, jest neutralny i nie powoduje alergii.
Widocznie odmładza skórę i nadaje jej ładny wygląd. Stosowany systematycznie jest bardzo dobrym emolientem tj. wygładza skórę.
Olej z orzecha laskowego wykazuje działania odżywiające i tonizujące. Dobrze i głęboko wnika w skórę, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych oraz przyspiesza regenerację komórek naskórka.
Wykorzystywany jest do produkcji kremów pod oczy i na szyję. Przeznaczony dla skóry łojotokowej i z popękanymi naczynkami krwionośnymi, bladej, ziemistej, zmęczonej i wrażliwej.
Olej z orzechów laskowych można podgrzewać do wysokiej temperatury - nie zmienia on swojej struktury.
Ekstrakt z liści czerwonego wina bogaty w kwasy organiczne takie jak: winowy, jabłkowy, szczawiowy, bursztynowy, cytrynowy i glicerynowy; witaminy C, PP, B, kwas foliowy, karotenoidy, proteiny i sole mineralne. Dodatkowo charakteryzuje się zawartością: wodorowinianu potasu oraz wapnia, jabłczanu wapnia, kwasów owocowych, flawonoidów oraz garbników. Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwhistaminowe . Pobudza mikrokrążenie oraz wzmacniają naczynia krwionośne, dlatego ma doskonałe zastosowanie w kremach pod oczy likwidujących cienie oraz w żelach i balsamach dla zmęczonych nóg. Zawiera substancje o działaniu tonizującym, ściągającym, zmiękczającym i remineralizującym. Dodatkowo ekstrakt posiada właściwości wspomagające wzrost włosów, ułatwiające gojenie ran oraz promieniochronne. Ekstrakt z winorośli stabilizuje elastynę oraz kolagen. Zawarte w nim bioflawonoidy przyspieszają wchłanianie przez skórę substancji czynnych. Badania naukowe udowadniają, że ekstrakt z winorośli stosowany w kremach do twarzy, działa silnie przeciwutleniająco, bardziej niż witaminy C i E. Spowalnia procesy starzenia skóry, spowodowane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Posiada także działanie przeciwzapalne oraz ściągające. Oceny dermatologiczne wykazały, że czterotygodniowa kuracja poprawia kliniczne objawy fotostarzenia się skóry ( 54% uczestników eksperymentu zauważyło poprawę miękkości, blasku, gładkości, tekstury skóry oraz zmniejszenie się drobnych zmarszczek). Ekstrakt z winorośli blokuje uszkodzenia struktury chemicznej enzymów biorących udział w produkcji kolagenu, dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu np. łuszczycy oraz wyprysków.
Ekstrakt z kawy Eco - jako przeciwutleniacz wychwytuje wolne rodniki i zmniejsza ich powstawanie, chroni błony komórkowe i cytoplazmę przed utlenianiem oraz zmniejsza wykorzystanie przez organizm innych przeciwutleniaczy, np. witaminę E czy keratoidów.
Właściwości te czynią kawę idealnym składnikiem preparatów przeciwstarzeniowych, a także chroniących kolor włosów.
Posiada działanie antybakteryjne oraz stymuluje krążenie krwi.
Witamina E jest powszechnie uważana za eliksir młodości i zdrowia. Jest jednym z czynników hamujący proces starzenia się komórek oraz bierze udział w zaopatrywaniu organizmu w tlen. Przyspiesza leczenie oparzeń, wygładza i uelastycznia blizny oraz zabezpiecza przed promieniowaniem słonecznym.
Chroni warstwę tłuszczową naskórka oraz wzrost jego miękkości i elastyczności. Wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry oraz trądziku a także powstawaniu zaczerwień. Występuje w wielu produktach roślinnych np. w warzywach liściastych, nieoczyszczonych ziarnach zbóż czy olejach roślinnych. Sporo jest jej także w liściach mięty, pokrzywy, brokułach czy szpinaku.
Witamina E jest odporna na działanie wysokich temperatur, nie jest wrażliwa na działanie silnych kwasów i zasad, nie rozpuszcza się w wodzie, ale ulega zniszczeniu pod wpływem światła i tlenu.
Skład zestawu odpowiedni do przygotowania 15 g kremu:
FAZA A:
-
Olej ze słodkich migdałów – 1,5 g
-
Olej z orzecha laskowego – 1,5 g
- Cosmedia – 0,4 g
FAZA B:
-
Konserwant naturalny – 0,1 g
-
Woda – 10 g - niezawarta w zestawie
FAZA C:
-
Ekstrakt z kawy ECO - 0,6 g
-
Ekstrakt z liści czerwonego wina - 0,6 g
-
Witamina E - 0,3 g
Dodatkowo:
-
Naklejka
-
Pipetka
-
Szpatułka
-
Opakowanie airless 15 ml
Ilość wszystkich składników zestawu jest dokładnie odmierzona. Zestaw nie zawiera wody.
Dodatkowe elementy niezawarte w zestawie:
-
Woda demineralizowana (destylowana): 10 ml – odmierzyć załączoną pipetą.
Wykonanie kremu. Krem można wykonać wzorując się na instrukcji wykonania kremu pod oczy z retinolem z poniższego filmu:
-
Sprawdzenie kompletności otrzymanego zestawu oraz przygotowanie dodatkowych składników (woda demineralizowana/destylowana).
-
Przygotowanie stanowiska pracy z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
-
Przygotowujemy 2 naczynia (zlewki, szklanki) na poszczególne fazy A i B.
-
Do pierwszej zlewki wlewamy składniki FAZY A a do drugiej składniki FAZY B. Zawartość zlewki z FAZĄ B delikatnie podgrzewamy np. w łaźni wodnej lub pod strumieniem ciepłej wody, mieszając do rozpuszczenia się konserwantu. (temp. nie wyższa niż 40 st. C)
-
Następnie wodę z rozpuszczonym konserwantem wlewamy do zlewki z FAZĄ A po czym całość intensywnie mieszamy do połączenia się składników i otrzymania jednolitego kremu. Do połączenia składników wystarczy użyć szpatułki drewnianej zawartej w zestawie. Nie ma konieczności używania mieszadeł.
-
Do otrzymanego kremu dodajemy po kolei składniki z FAZY C pamiętając, aby po każdym dodaniu składnika całość dokładnie wymieszać.
-
Krem przekładamy do słoiczka.
-
Krem jest gotowy do użycia.
.
Przechowywanie:
Serum można przechowywać w temperaturze pokojowej do 21 °C, zalecane jednak w lodówce.
Sposób pakowania:
- składniki: eppendorfy, woreczki strunowe
- cały zestaw: foliowy woreczek strunowy