.
.
Krem pod oczy 20+ odżywczo - nawilżający
Krem pod oczy 20+ odżywczo - nawilżający
Przeznaczony w szczególności dla młodej cery. Rozświetla, przywraca blask i wypoczęte spojrzenie.Delikatna i aksamitna konsystencja zapewnia wysoki poziom nawilżenia i zabezpiecza skórę przed utratą elastyczności. Szczególnie dobrane składniki aktywne, działają nawilżająco, wygładzająco, odżywczo oraz poprawiają mikrokrążenie.
Oferujemy zestaw do samodzielnego przyrządzenia kremu pod oczy. Zestaw zawiera elementy do łatwego i szybkiego przygotowania kosmetyku w domu.
Krem pod oczy 20+ odżywczo - nawilżający
Przeznaczony w szczególności dla młodej cery. Rozświetla, przywraca blask i wypoczęte spojrzenie.Delikatna i aksamitna konsystencja zapewnia wysoki poziom nawilżenia i zabezpiecza skórę przed utratą elastyczności. Szczególnie dobrane składniki aktywne, działają nawilżająco, wygładzająco, odżywczo oraz poprawiają mikrokrążenie
Olej ze słodkich migdałów tłoczony metodą „na zimno" jest bogaty również w witaminy, takie jak: A, B2, E, D, a wysoka zawartość witaminy E sprzyja zmniejszeniu wolnych rodników.
Działa nawilżająco, regenerująco, przeciwzmarszczkowo, chroni i odżywia skórę oraz pozostawia ją gładką i miłą w dotyku.
Olej z orzecha laskowego wykazuje działania odżywiające i tonizujące. Dobrze i głęboko wnika w skórę, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych oraz przyspiesza regenerację komórek naskórka.
Wykorzystywany jest do produkcji kremów pod oczy i na szyję. Przeznaczony dla skóry łojotokowej i z popękanymi naczynkami krwionośnymi, bladej, ziemistej, zmęczonej i wrażliwej.
Olej z orzechów laskowych można podgrzewać do wysokiej temperatury - nie zmienia on swojej struktury.
Hydromanil to naturalny ekstrakt roślinny z owoców drzewa zwanego Caesalipinia spinosa potocznie zwanego tarą. Jest to bardzo silnie nawilżająca substancja, pozwalająca uzyskać gładkość i młodzieńczy wygląd skóry.
Kwas hialuronowy, wiążąc wodę w naskórku, zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz nadaje jej elastyczności i sprężystości. Ponadto utrzymuje wodę w organizmie oraz poziom płynu tkankowego zawartego w macierzy pozakomórkowej. Chroni skórę przed wysychaniem, a także wzmacnia jej właściwości ochronne.
Witamina E jest powszechnie uważana za eliksir młodości i zdrowia. Jest jednym z czynników hamujący proces starzenia się komórek oraz bierze udział w zaopatrywaniu organizmu w tlen. Przyspiesza leczenie oparzeń, wygładza i uelastycznia blizny oraz zabezpiecza przed promieniowaniem słonecznym.
Chroni warstwę tłuszczową naskórka oraz wzrost jego miękkości i elastyczności. Wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry oraz trądziku a także powstawaniu zaczerwień. Występuje w wielu produktach roślinnych np. w warzywach liściastych, nieoczyszczonych ziarnach zbóż czy olejach roślinnych. Sporo jest jej także w liściach mięty, pokrzywy, brokułach czy szpinaku.
Witamina E jest odporna na działanie wysokich temperatur, nie jest wrażliwa na działanie silnych kwasów i zasad, nie rozpuszcza się w wodzie, ale ulega zniszczeniu pod wpływem światła i tlenu.
Skład zestawu odpowiedni do przygotowania 15 g kremu:
FAZA A:
-
Olej ze słodkich migdałów nierafinowany – 1,5 g
-
Olej z orzecha laskowego – 1,5 g
- Cosmedia – 0,4 g
FAZA B:
-
Konserwant naturalny – 0,1 g
-
Woda – 10 g - niezawarta w zestawie
FAZA C:
-
Hydromanil - 0,6 g
-
Kwas hialuronowy 1% - 0,6 g
-
Witamina E - 0,3 g
Dodatkowo:
-
Naklejka
-
Pipetka
-
Szpatułka
-
Opakowanie airless 15 ml
Ilość wszystkich składników zestawu jest dokładnie odmierzona. Zestaw nie zawiera wody.
Dodatkowe elementy niezawarte w zestawie:
-
Woda demineralizowana (destylowana): 10 ml – odmierzyć załączoną pipetą.
Wykonanie kremu. Krem można wykonać wzorując się na instrukcji wykonania kremu pod oczy z retinolem z poniższego filmu:
-
Sprawdzenie kompletności otrzymanego zestawu oraz przygotowanie dodatkowych składników (woda demineralizowana/destylowana).
-
Przygotowanie stanowiska pracy z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
-
Przygotowujemy 2 naczynia (zlewki, szklanki) na poszczególne fazy A i B.
-
Do pierwszej zlewki wlewamy składniki FAZY A a do drugiej składniki FAZY B. Zawartość zlewki z FAZĄ B delikatnie podgrzewamy np. w łaźni wodnej lub pod strumieniem ciepłej wody, mieszając do rozpuszczenia się konserwantu. (temp. nie wyższa niż 40 st. C)
-
Następnie wodę z rozpuszczonym konserwantem wlewamy do zlewki z FAZĄ A po czym całość intensywnie mieszamy do połączenia się składników i otrzymania jednolitego kremu. Do połączenia składników wystarczy użyć szpatułki drewnianej zawartej w zestawie. Nie ma konieczności używania mieszadeł.
-
Do otrzymanego kremu dodajemy po kolei składniki z FAZY C pamiętając, aby po każdym dodaniu składnika całość dokładnie wymieszać.
-
Krem przekładamy do słoiczka.
-
Krem jest gotowy do użycia.
.
Przechowywanie:
Serum można przechowywać w temperaturze pokojowej do 21 °C, zalecane jednak w lodówce.
Sposób pakowania:
- składniki: eppendorfy, woreczki strunowe
- cały zestaw: foliowy woreczek strunowy