.
.
Olej (macerat) z zielonej kawy
Olej (macerat) z zielonej kawy posiada bardzo wysokie zdolności zatrzymywania wilgoci w skórze, dzięki czemu znacząco poprawia stopień nawilżenia skóry, działa zmiękczająco i wygładzająco. Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia i starzenia komórek skóry. Właściwości przeciwutleniające oleju z zielonej kawy wynikają z wysokiej zawartości witaminy E.
INCI: Coffea Arabica Green Coffee, Helianhus Annuus Seed oil, Coffea Arabica Green Coffee Extract
Olej (macerat) z zielonej kawy posiada bardzo wysokie zdolności zatrzymywania wilgoci w skórze, dzięki czemu znacząco poprawia stopień nawilżenia skóry, działa zmiękczająco i wygładzająco.
Zgodnie z badaniami, olej z zielonej kawy nawilża 6 razy skuteczniej niż olej jojoba lub olej migdałowy. Własności nawilżające tegoż oleju wynikają z wyjątkowo wysokiej naturalnej zawartości fitosteroli, przy jednocześnie bogatym udziale kwasu linolowego - Omega 6. Fitosterole należące do tzw. frakcji niezmydlającej, to związki pochodzenia roślinnego, będące odpowiednikiem naturalnych steroli występujących w skórze. Natomiast niedobór tychże steroli powoduje zaburzenie bariery ochronnej skóry. jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia i starzenia komórek skóry. Właściwości przeciwutleniające oleju z zielonej kawy wynikają z wysokiej zawartości witaminy E. Fitosterole wpływają także na poprawę elastyczności i spójności skóry. Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli, w tym beta-sitosterolu, olej z zielonej kawy posiada także własności normalizuje pracę gruczołów łojowych i regulujące nadmierne przetłuszczanie skóry.
Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia i starzenia komórek skóry. Właściwości przeciwutleniające oleju z zielonej kawy wynikają z wysokiej zawartości witaminy E. Tokoferole czyli wit E, zawarte w ziarnach niedojrzałych kawy to naturalne i najskuteczniejsze antyoksydanty i wymiatacze wolnych rodników rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina E w naturalnej formie aplikowana zewnętrznie, wnika głęboko w skórę, chroniąc przed stresem, który ma oksydacyjny wpływ na jakość naszej skóry Kawowy olej zapobiega foto-starzeniu, czyli przedwczesnemu starzeniu skóry powodowanemu niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi(UV) Działa regenerująco, nawilżająco, przeciwzapalnie oraz sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia po-słonecznego.
Polecany jest dla:
- skóry tłustej i trądzikowej, wymagającej nawilżenia i regulacji pracy gruczołów łojowych,
- cery skłonnej do podrażnień, łuszczącej się, atopowej, często ściągniętej po umyciu,
- skóry podrażnionej i wysuszonej kuracjami antytrądzikowymi i złuszczającymi np. po zabiegach z kwasami lub podczas stosowania retinoidów, w tym retinolu,
- skóry uszkodzonej, wymagającej gojenia i regeneracji,
- cery dojrzałej, zniszczonej, ze zmarszczkami, o zmniejszonej elastyczności,
- na dzień, w celu wzmocnienia ochrony przeciwsłonecznej i przeciwrodnikowej,
- wysuszonej skóry okolic oczu.
Stosowanie: tylko do użytku zewnętrznego
Sposób pakowania:
- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna
- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne
Zastosowanie | dodatek do kremów, balsamów do pielęgnacji ciała i twarzy, oraz składnik odżywek do włosów. Można stosować do olejowania włosów oraz olejków myjących. Do smarowania miejsc problemowych lub zmienionych chorobowo. |
Zalecane stężenie | Do 100% zalecane do 10% w produktach kosmetycznych. |
Przechowywanie | Zaciemnione, czyste miejsce, w temperaturze 15-20 st. C. |
Rozpuszczalność | W tłuszczach. |