.

.

Olej (macerat) z zielonej kawy

Olej (macerat) z zielonej kawy

Olej (macerat) z zielonej kawy posiada bardzo wysokie zdolności zatrzymywania wilgoci w skórze, dzięki czemu znacząco poprawia stopień nawilżenia skóry, działa zmiękczająco i wygładzająco. Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia i starzenia komórek skóry. Właściwości przeciwutleniające oleju z zielonej kawy wynikają z wysokiej zawartości witaminy E.

MO-00065100
2025.08
WAGA
  • 15g
  • 45g
  • 100g

INCI: Coffea Arabica Green Coffee, Helianhus Annuus Seed oil, Coffea Arabica Green Coffee Extract

Olej (macerat) z zielonej kawy posiada bardzo wysokie zdolności zatrzymywania wilgoci w skórze, dzięki czemu znacząco poprawia stopień nawilżenia skóry, działa zmiękczająco i wygładzająco. 

Zgodnie z badaniami, olej z zielonej kawy nawilża 6 razy skuteczniej niż olej jojoba lub olej migdałowy. Własności nawilżające tegoż oleju wynikają z wyjątkowo wysokiej naturalnej zawartości fitosteroli, przy jednocześnie bogatym udziale kwasu linolowego - Omega 6. Fitosterole należące do tzw. frakcji niezmydlającej, to związki pochodzenia roślinnego, będące odpowiednikiem naturalnych steroli występujących w skórze. Natomiast niedobór tychże steroli powoduje zaburzenie bariery ochronnej skóry. jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia i starzenia komórek skóry. Właściwości przeciwutleniające oleju z zielonej kawy wynikają z wysokiej zawartości witaminy E. Fitosterole wpływają także na poprawę elastyczności i spójności skóry. Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli, w tym beta-sitosterolu, olej z zielonej kawy posiada także własności normalizuje pracę gruczołów łojowych i regulujące nadmierne przetłuszczanie skóry.

Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do przedwczesnego niszczenia i starzenia komórek skóry. Właściwości przeciwutleniające oleju z zielonej kawy wynikają z wysokiej zawartości witaminy E. Tokoferole czyli wit E, zawarte w ziarnach niedojrzałych kawy to naturalne i najskuteczniejsze antyoksydanty i wymiatacze wolnych rodników rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina E w naturalnej formie aplikowana zewnętrznie, wnika głęboko w skórę, chroniąc przed stresem, który ma oksydacyjny wpływ na jakość naszej skóry Kawowy olej zapobiega foto-starzeniu, czyli przedwczesnemu starzeniu skóry powodowanemu niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi(UV) Działa regenerująco, nawilżająco, przeciwzapalnie oraz sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia po-słonecznego.

 

Polecany jest dla:

  • skóry tłustej i trądzikowej, wymagającej nawilżenia i regulacji pracy gruczołów łojowych,
  • cery skłonnej do podrażnień, łuszczącej się, atopowej, często ściągniętej po umyciu,
  • skóry podrażnionej i wysuszonej kuracjami antytrądzikowymi i złuszczającymi np. po zabiegach z kwasami lub podczas stosowania retinoidów, w tym retinolu,
  • skóry uszkodzonej, wymagającej gojenia i regeneracji,
  • cery dojrzałej, zniszczonej, ze zmarszczkami, o zmniejszonej elastyczności,
  • na dzień, w celu wzmocnienia ochrony przeciwsłonecznej i przeciwrodnikowej,
  • wysuszonej skóry okolic oczu.

 

Stosowanie: tylko do użytku zewnętrznego

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

 

Zastosowanie dodatek do kremów, balsamów do pielęgnacji ciała i twarzy, oraz składnik odżywek do włosów. Można stosować do olejowania włosów oraz olejków myjących. Do smarowania miejsc problemowych lub zmienionych chorobowo.
Zalecane stężenie Do 100% zalecane do 10% w produktach kosmetycznych.
Przechowywanie Zaciemnione, czyste miejsce, w temperaturze 15-20 st. C.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
    

Produkt został użyty w recepturach:

× Dziękujemy za rejestrację. Do czasu aktywacji przez administratora, Twoje konto będzie nieaktywne.