.
.
Kwas cytrynowy
Kwas cytrynowy to najbardziej popularny alfa-hydroksy kwas (AHA). Posiada on właściwości rozjaśniające, wybielające oraz antybakteryjne (dezynfekujące) i złuszczające. Wykorzystywany jest szeroko w przemyśle spożywczym. W przemyśle kosmetycznym (chemicznym) wykorzystywany do regulacji np. pH w produktach myjących (szampony, żele) oraz do kompensacji jonów metali, co powoduje zwiększenie trwałości kosmetyku. Łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz występuję naturalnie w przyrodzie zarówno w roślinach, jaki i organizmach zwierzęcych.
INCI: P Citric acid
Kwas cytrynowy to najbardziej popularny alfa-hydroksy kwas (AHA). Posiada on właściwości rozjaśniające, wybielające oraz antybakteryjne (dezynfekujące) i złuszczające. Wykorzystywany jest szeroko w przemyśle spożywczym. W przemyśle kosmetycznym (chemicznym) wykorzystywany do regulacji np. pH w produktach myjących (szampony, żele) oraz do kompensacji jonów metali, co powoduje zwiększenie trwałości kosmetyku. Łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz występuję naturalnie w przyrodzie zarówno w roślinach, jaki i organizmach zwierzęcych.
Zastosowanie | Formulacje kosmetyczne, regulacja pH, kule do kąpieli. |
Zalecane stężenie |
Kosmetyki rozjaśniająco-odświeżające - od 1 do 3% Szampony, produkty do włosów - do 3% Regulacja pH - do 0,6% Kule do kąpieli - 1/3 masy |
Przechowywanie | W temp. pokojowej. |
Rozpuszczalność | W wodzie. |
Ciężar właściwy | 1,54 g/ml |
Sposób pakowania:
- plastikowe pojemniki farmaceutyczne