.

.

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy to najbardziej popularny alfa-hydroksy kwas (AHA). Posiada on właściwości rozjaśniające, wybielające oraz antybakteryjne (dezynfekujące) i złuszczające. Wykorzystywany jest szeroko w przemyśle spożywczym. W przemyśle kosmetycznym (chemicznym) wykorzystywany do regulacji np. pH w produktach myjących (szampony, żele) oraz do kompensacji jonów metali, co powoduje zwiększenie trwałości kosmetyku. Łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz występuję naturalnie w przyrodzie zarówno w roślinach, jaki i organizmach zwierzęcych.

KH-00006120
2025.05
WAGA
  • 120g
  • 500g

INCI:  P Citric acid


Kwas cytrynowy to najbardziej popularny alfa-hydroksy kwas (AHA). Posiada on właściwości rozjaśniające, wybielające oraz antybakteryjne (dezynfekujące) i złuszczające. Wykorzystywany jest szeroko w przemyśle spożywczym. W przemyśle kosmetycznym (chemicznym) wykorzystywany do regulacji np. pH w produktach myjących (szampony, żele) oraz do kompensacji jonów metali, co powoduje zwiększenie trwałości kosmetyku. Łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz występuję naturalnie w przyrodzie zarówno w roślinach, jaki i organizmach zwierzęcych.

 

Zastosowanie Formulacje kosmetyczne, regulacja pH, kule do kąpieli.
Zalecane stężenie

Kosmetyki rozjaśniająco-odświeżające - od 1 do 3%

Szampony, produkty do włosów - do 3%

Regulacja pH - do 0,6%

Kule do kąpieli - 1/3 masy

Przechowywanie W temp. pokojowej.
Rozpuszczalność W wodzie.
Ciężar właściwy 1,54 g/ml
   

 

Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne

 

Zobacz także

× Dziękujemy za rejestrację. Do czasu aktywacji przez administratora, Twoje konto będzie nieaktywne.