.
.
Olej z kiełków pszenicy nierafinowany
Olej z kiełków pszenicy nierafinownay jest otrzymywany metodą tłoczenia na zimno. Stanowi idealny dodatek do kosmetyków przeciwstarzeniowych o działaniu nawilżającym. Ma zdolność likwidacji obrzęków i rumienia, co czyni go wyśmienitym rozwiązaniem dla cery naczynkowej, wrażliwej i podrażnionej. To bogate źródło witaminy E, ceramidów, lecytyny oraz niezbędnych, nienasycownych kwasów tłuszczowych, czyli kwasu palmitynowego, stearynowego, oleinowego, linolowego, linolenowego.
INCI: Triticum vulgare (Wheat) Germ Oil
Olej z kiełków pszenicy nierafinowany jest otrzymywany metodą tłoczenia na zimno.
Stanowi idealny dodatek do kosmetyków przeciwstarzeniowych o działaniu nawilżającym. Ma zdolność likwidacji obrzęków i rumienia, co czyni go wyśmienitym rozwiązaniem dla cery naczynkowej, wrażliwej i podrażnionej.
To bogate źródło witaminy E, ceramidów, lecytyny oraz niezbędnych, nienasycownych kwasów tłuszczowych, czyli kwasu palmitynowego, stearynowego, oleinowego, linolowego, linolenowego.
Dzięki wysokiej zawartości ceramidów, działa na skórę kondycjonująco, opóźniając efekty starzenia skóry oraz poprawiając jej nawilżenie, działanie ceramidów spotęgowane jest wysoką zawartością witaminy E w oleju. Dodatkowo witamina E ma działanie antyoksydacyjne, oparte na zdolności do zapobiegania procesom peroksydacji lipidów oraz posiada zdolność wychwytywania wolnych rodników, działa fotoochronnie na skórę.
Olej z kiełków pszenicy dzięki wysokiej zawartości witaminy E oraz ceramidów wykazuje działanie przeciwzapalne - miejscowa aplikacja oleju likwiduje obrzęki oraz rumień. Wykazuje także działanie przeciwobrzękowe.
Obecność witaminy E w oleju działa stymulująco na mikrokrążenie, co umożliwia lepsze rozprowadzanie składników odżywczych w organizmie i ułatwia usuwanie katabolitów pochodzących z procesów metabolizmu skóry. Jest to szczególnie ważne w przypadku, gdy ilość składników odżywczych dostarczanych przez krew zmniejszyła się - np. podczas starzenia się skóry, kiedy to składniki te są bardziej potrzebne - lub w celu ochrony przed rozstępami po ciąży.
Ponadto olej zapobiega wypadaniu włosów poprzez zwiększenie mikrokrążenia skóry głowy i regenerację dystroficznych komórek cebulki włosa.
Właściwości oleju z kiełków pszenicy:
-
wpływa kondycjonująco na skórę i włosy: kwas limolowy, witamina E, ceramidy - właściwości nawilżające, ujędrniające i wygładzające;
-
działanie antyoksydacyjne: witamina E - właściwości przeciwstarzeniowe, fotoochronne, chroniące barwę włosów;
-
działanie przeciwzapalne: kwas linolowy, ceramidy, witamina E - fotoochrona, wykorzystanie w produktach do skóry wrażliwej, podrażnionej
-
stymuluje mikrokrążenie: witamina E.
Sposób pakowania:
- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna
- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne
Zastosowanie | W kosmetyce: kosmetyki do pielęgnacji włosów oraz cery suchej, wrażliwej, produkty przeciwstarzeniowe. |
Zalecane stężenie | Do 100% bezpośrednio na skórę, w formulacjach kosmetycznych 0,5 do 5%. |
Przechowywanie | W suchym i chłodnym miejscu, chronić przed działaniem promieni skónecznych, temp. do 21 st. C. |
Rozpuszczalność | W tłuszczach. |