.

.

Olej kokos argan

Olej kokos-argan nierafinowany

Olej kokos-argan to mieszanka olejów pozyskiwanych z tłoczenia na zimno owoców drzewa Argania Spinosa oraz  pulpy Cocos nucifera. Olej ten, podobnie jak olej kokosowy, poniżej 25 st. C przybiera postać stałą. Doskonała mieszanka do pielęgnacji włosów, twarzy i ciała. Działa nawilżająco oraz odżywiająco i ochronnie. 

MO-00080100
2024.08
WAGA
  • 100g

INCI:  Coconut Oil, Argania Spinosa (Argan) Nut Oil

Olej kokos-argan to mieszanka olejów pozyskiwanych z tłoczenia na zimno owoców drzewa Argania Spinosa oraz  pulpy Cocos nucifera. Olej ten, podobnie jak olej kokosowy, poniżej 25 st. C przybiera postać stałą. Doskonała mieszanka do pielęgnacji włosów, twarzy i ciała. Działa nawilżająco oraz odżywiająco i ochronnie. 

Olej kokosowy zimnotłoczony (masło kokosowe) to produkt w 100% ekologiczny, otrzymywany z pulpy Cocos nucifera powszechnie znanej jako kokos lub drzewo kokosowe.

Olej nie został poddany rafinacji ani filtrowaniu oraz posiada piękny kokosowy zapach.

Idealny produkt do pielęgnacji włosów suchych i łamliwych oraz suchej i łuszczącej się skóry. Nawilża skórę i włosy, pozostawiając skórę gładką i odpowiednio naprężoną, a suchym i łamliwym włosom daje zdrowy wygląd. Zastosowany na włosy przed myciem chroni je przed niepożądanym działaniem detergentu. Bardzo delikatny środek, nie powoduje alergii i podrażnień. 

Świeża pulpa jest bogatym źródłem zarówno nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy i linolowy) oraz nasyconych kwasów. Zawiera od 35 do 40% tłuszczów, 10% protein i 50% wody.

Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25 °C przybiera postać stałą, stąd często jest nazywany masłem kokosowym.

Olej kokosowy to przede wszystkim bogactwo kwasu laurynowego (wysokie powinowactwo do protein), oleinowego oraz linolowego.

 

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego:

  • Działa ochronnie, regenerująco i odbudowująco na włosy – ponieważ wykazuje wysokie powinowactwo względem protein włosa (trójgliceryd kwasu laurynowego) oraz stosunkowo niską masę cząsteczkową, najlepiej zapobiega utracie protein we włosach, zarówno zniszczonych jak i zdrowych, w porównaniu z innymi olejami (np. słonecznikowym czy oliwkowym). Jest on szczególnie polecany do produktów na włosy w celu ich ochrony i odbudowy, bez wywoływaniu efektu spłaszczenia.

  • Jest bardzo dobrym emolientem – łagodzi uczucie suchości, szorstkości, pieczenia oraz zapobiega nadmiernemu łuszczeniu się skóry suchej, a także pomaga przywrócić właściwy poziom nawilżenia skóry suchej.

  • Działa hamująco na dermatofity (włókniste grzyby wywołujące niektóre choroby skóry i naskórka ogólnie zwane grzybicą), jest idealnym dodatkiem do produktów dla włosów o charakterze oczyszczającym i przeciwgrzybicznym.

Olej arganowy. Właściwości tego oleju znane są już od dawna, nie tylko w suchym klimacie Maroka, ale także na całym świecie. Doskonale nadawał się do pielęgnacji nastawionych na działanie słońca i wiatru przesuszonych włosów oraz skóry.

Olej arganowy pozbawiony jest konserwantów oraz bogato zaopatrzony w kwasy tłuszczowe (omega-6 i -9) i witaminę E. Wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Szczególnie polecany do skóry dojrzałej, suchej oraz trądzikowej, choć z powodzeniem może być stosowany już u niemowlaków do ochrony i pielęgnacji także ich delikatnej skóry. Kobietom w ciąży zalecany jest w celu zapobiegania rozstępom, natomiast osobom starszym do nacierania rozbolałych mięśni i stawów. 

Olej arganowy wykorzystywany jest również w medycynie tradycyjnej, sprzyja gojeniu się ran, ma działanie przeciwzapalne i łagodzące przy chorobach skórnych takich jak np. ospa. Chroni skórę i włosy przed działaniem promieni słonecznych, pobudza krążenie krwi.

 Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne

Zastosowanie W kosmetyce: kosmetyki do pielęgnacji włosów oraz cery suchej.
Zalecane stężenie Do 100% można stosować bezpośrednio na skórę lub włosy, w kosmetykach do skóry zalecane stężenie od 0,5 do 5%.
Przechowywanie W lodówce, szczelnie zamknięty, topi się w temp. powyżej 25 st C, w temp. pokojowej zachowuje postać stałą.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   
× Dziękujemy za rejestrację. Do czasu aktywacji przez administratora, Twoje konto będzie nieaktywne.