

Olej z czarnuszki posiada szerokie spektrum zastosowań na różnego rodzaju schorzenia. Między innymi pomaga w leczeniu różnorodnych form alergii, stanów zapalnych skóry oraz hamuje rozwój grzybic i trądziku. Olej chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę. Ponadto działa hipoglikemicznie, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, silnie antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie.
INCI: Nigella Sativa Seed Oil
Olej z czarnuszki, zwany olejem faraonów, już w Starożytności był doceniany. Otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno nasion Nigella sativa L. olej z Czarnuszki siewnej (Nigella sativa) zawiera ok. 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu olejowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A (karotenoidy) biotynę, mikroelementy oraz olejki eteryczne.
Posiada szerokie spektrum zastosowań na różnego rodzaju schorzenia. Między innymi pomaga w leczeniu różnorodnych form alergii, stanów zapalnych skóry oraz hamuje rozwój grzybic i trądziku. Olej chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę. Ponadto działa hipoglikemicznie, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, silnie antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie.
Sposób pakowania:
- Oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklane, brązowe butelki farmaceutyczne
- Oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne
Zastosowanie | W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, maseczki do włosów, maseczki do twarzy, mleczka do demakijażu, preparaty przeciwstarzeniowe. |
Zalecane stężenie | Do 100% można stosować bezpośrednio na skórę. |
Przechowywanie | W lodówce, chronić przed dostępem światła, szybko ulega utlenieniu. Konserwować np. witaminą E. |
Rozpuszczalność | W tłuszczach. |
*Autorem zdjęcia jest: MPF