.
.
Masło kakaowe nierafinowane (naturalne)
Masło kakaowe natural - drzewo Kakaowca, pochodzące z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, jest szeroko rozpowszechnione w uprawie. Obecnie największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce.
INCI: Theobroma cacao (Cocoa) Seed Butter
Theobroma cacao to drzewo Kakaowca, pochodzące z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, jest szeroko rozpowszechnione w uprawie. Obecnie największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce.
Z nasion Kakaowca właściwego wytwarza się kakao oraz masło kakaowe, a z nich z kolei tak uwielbiane przez większość napoje i czekoladę.
Masło kakaowe posiada lekko brązową barwę oraz delikatny i bardzo przyjemny kakaowy aromat.
Zawiera witaminy, potas, magnez, wapno, żelazo oraz kwas oleinowy, dzięki któremu rewelacyjnie regeneruje i nawilża skórę.
Ponadto zawarte w nim naturalne antyutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników niszczących skórę.
Charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą, co oznacza, iż składniki w nim zawarte są łatwo tolerowane i wchłaniane przez skórę.
Masło kakaowe może być z powodzeniem stosowane do skóry dojrzałej, eliminując zmarszczki oraz nadając jej gładkości i blasku.
Ponadto masło kakaowe jest jednym z najtwardszych naturalnych tłuszczy, lecz w zetknięciu z ciałem i poprzez wytworzone przez pocieranie ciepło idealnie rozprowadza się po skórze.
Sposób pakowania:
- do 1kg - plastikowe pojemniki farmaceutyczne
- powyżej 1kg masło jest pakowane w woreczki
Zastosowanie | Kosmetyka: kremy, balsamy, masła do ciała, błyszczyki oraz mydła, może być wykorzystywany także do masaży. |
Zalecane stężenie | Do 100%. |
Przechowywanie | Lodówka, chronić przed światłem. |
Rozpuszczalność | - |