.
.
Kwas hialuronowy Oligo HA – ultramałocząsteczkowy – proszek
Kwas hialuronowy Oligo HA – (bardzo mała wielkość cząsteczek - mniejsza niż 10 kDa, otrzymywana na drodze chemicznej degradacji) – proszek – jest formą kwasu hialuronowego, który najlepiej przenika warstwę rogową skóry ze względu na bardzo mały rozmiar cząstek. Nie zawiera konserwantów. Posiada działanie wspomagające odbudowę uszkodzonych komórek. Ponadto posiada silne właściwości higroskopijne (zdolność wiązania wody w głębokich warstwach skóry). Daje niezwykłe efekty uelastyczniające i ujędrniające skórę twarzy, dekoltu i ciała.
INCI: Hyaluronic Acid
Kwas hialuronowy to glikozoaminoglikan (rodzaj polisacharydu), który występuje we wszystkich żywych organizmach. Należy do najliczniejszej grupy związków mających identyczną budowę chemiczną zarówno u bakterii jak i u człowieka. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa hyalos oznaczającego 'szkło'. Jest bezbarwny i jak sama nazwa wskazuje szklisto-przeźroczysty.
Kwas hialuronowy zawarty w skórze jest jednym z jej najważniejszych składników. Wiążąc wodę w naskórku, zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz nadaje skórze elastyczności i sprężystości. Ponadto utrzymuje wodę w organizmie oraz poziom płynu tkankowego zawartego w macierzy pozakomórkowej. Chroni skórę przed wysychaniem, a także wzmacnia jej właściwości ochronne.
W młodej skórze kwasu hialuronowego jest pod dostatkiem. To dzięki niemu młoda skóra wygląda świeżo i nie posiada zmarszczek. Wraz z wiekiem ubywa tego płynu, wiązania wody nie są już takie mocne jak kiedyś.
Żele na bazie kwasu są stosowane do wypełnienia ubytków w tkankach i zmarszczek oraz powiększania ust i piersi.
Szczególnie polecany do skóry dojrzałej i skłonnej do zmarszczek, a także do skóry suchej i pozbawionej elastyczności. Nie wywołuje alergii ani podrażnień. Nadaje skórze jędrności oraz wspaniale ją wygładza.
Posiada właściwości łagodzące, w naturalny sposób chroni skórę, tworząc na jej powierzchni swojego rodzaju film ochronny.
Kwas hialuronowy Oligo HA – (bardzo mała wielkość cząsteczek - mniejsza niż 10 kDa, otrzymywana na drodze chemicznej degradacji) – proszek – jest formą kwasu hialuronowego, który najlepiej przenika warstwę rogową skóry ze względu na bardzo mały rozmiar cząstek. Nie zawiera konserwantów. Posiada działanie wspomagające odbudowę uszkodzonych komórek. Ponadto posiada silne właściwości higroskopijne (zdolność wiązania wody w głębokich warstwach skóry). Daje niezwykłe efekty uelastyczniające i ujędrniające skórę twarzy, dekoltu i ciała.
Wielkość cząstki: 3 kDa - 10 kDa
Rozpuszczalny w wodzie. Nie tworzy żelu, dlatego warto go mieszać z kwasem wielkocząsteczkowym według receptury:
Aby uzyskać roztwór 1%
SPOSÓB I 0.5 g Oligo HA (proszek) + 0.5 g kwasu hialuronowego wielkocząsteczkowego (proszek) + 1 g konserwantu + 98 g wody (destylowanej lub demineralizowanej)
Aby uzyskać roztwór 1,5%
SPOSÓB I 0.5 g Oligo HA (proszek) + 99,5 g kwasu hialuronowego wielkocząsteczkowego 1% żel (wymieszać i poczekać aż proszek rozpuści się w żelu)
SPOSÓB II 0.5 g Oligo HA (proszek) + 1 g kwasu hialuronowego wielkocząsteczkowego (proszek) + 1 g konserwantu + 97,5 g wody (destylowanej lub demineralizowanej)
Sposób pakowania:
- plastikowe pojemniki farmaceutyczne
Zastosowanie | W kosmetyce: mleczka, toniki, kremy, żele do pielęgnacji twarzy; w kosmetyce estetycznej: wypełnianie zmarszczek, powiększanie ust oraz biustu. |
Zalecane stężenie | W kosmetykach do 1%. |
Przechowywanie | Lodówka, szczelnie zamknięte opakowanie. |
Rozpuszczalność | W wodzie |