.

.

Innowacyjny krem wybielający z kwasem kojowym i a liponowym, mango

Krem rozjaśniająco-nawilżający z kwasem a-liponowym i czerwonym winem

Krem z kwasem a-liponowym posiada właściwości delikatnie rozjaśniające, przeciwzapalne, wygładzające i długotrwale nawilżające. Pomaga w utrzymaniu wysokiego poziomu nawilżenia skóry w ciągu dnia. Wyrównuje koloryt skóry i sprawia, że staje się ona gładka i promienna. Ponadto działa przeciwstarzeniowo i przeciwzmarszkowo. Zawarte w nim składniki posiadają silne właściwości wiązania wody w naskórku oraz wpływają na wygładzenie delikatnych zmarszczek, zapobiegając jednocześnie powstawaniu nowych. Dodaje skórze sprężystości, miękkości oraz przywraca jej odpowiednie napięcie. Dodatkowo chroni ją przed działaniem wolnych rodników oraz szkodliwym działaniem promieni UV. Polecany w szczególności do pielęgnacji cery suchej.

GZ-00142050
Bis zu 180 Tage ab dem Datum der Ausführung
WAGA
  • 50g

Oferujemy zestaw do samodzielnego przyrządzenia kremu. Zestaw zawiera elementy do łatwego i szybkiego przygotowania kosmetyku w domu.

 

Krem z kwasem a-liponowym posiada właściwości delikatnie rozjaśniające, przeciwzapalne, wygładzające i długotrwale nawilżające. Pomaga w utrzymaniu wysokiego poziomu nawilżenia skóry w ciągu dnia. Wyrównuje koloryt skóry i sprawia, że staje się ona gładka i promienna. Ponadto działa przeciwstarzeniowo i przeciwzmarszkowo. Zawarte w nim składniki posiadają silne właściwości wiązania wody w naskórku oraz wpływają na wygładzenie delikatnych zmarszczek, zapobiegając jednocześnie powstawaniu nowych. Dodaje skórze sprężystości, miękkości oraz przywraca jej odpowiednie napięcie. Dodatkowo chroni ją przed działaniem wolnych rodników oraz szkodliwym działaniem promieni UV. Polecany w szczególności do pielęgnacji cery suchej.

 

Kwas α-liponowy jest bardzo silnym antyoksydantem, silniejszym niż kwas askorbinowy zwany potocznie witaminą C. Skutecznie chroni przed wpływem promieniowania UV i przed działaniem wolnych rodników (podchloranami, hydroksylowymi i tlenem singletowym). Działa rozjaśniająco, przeciwzapalnie oraz przeciwzmarszczkowo. Łatwo przenika do wnętrza skóry. Kwas α-liponowy to idealny składnik kosmetyków do pielęgnacji cery dojrzałej, cery trądzikowej oraz wrażliwej na promieniowanie UV.

Głównym składnikiem ekstraktu z lukrecji jest kwas glicyryzynowy posiadający silne właściwości wiązania wody w skórze, poprawiając w ten sposób jej jędrność, oraz kwas glicyretynowy (składowa kwasu glicyryzynowego). Lukrecja dzięki tym substancjom wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne, przeciwalergiczne oraz przeciwutleniające. Chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz leczy rumień wywołany nadmiernym opalaniem się. Lukrecja jest pomocna w leczeniu dermatoz, które wymagają ciągłego leczenia sterydami. Ponadto stanowi idealny składnik kosmetyków do cery tłustej, trądzikowej i skłonnej do powstawania stanów zapalnych. Dzięki zawartości izoflawonoidów wykazuje działanie antybakteryjne, łagodzi podrażnienia oraz zmniejsza wrażliwość skóry. Z kolei dzięki zawartości glabryndyny wykazuje działanie depigmentacyjne i wybielające. Glabrydyna blokuje tyrozynazę - enzym odpowiedzialny za powstawanie przebarwień.

Ekstrakt z liści czerwonego wina bogaty w kwasy organiczne takie jak: winowy, jabłkowy, szczawiowy, bursztynowy, cytrynowy i glicerynowy; witaminy C, PP, B, kwas foliowy, karotenoidy, proteiny i sole mineralne. Dodatkowo charakteryzuje się zawartością: wodorowinianu potasu oraz wapnia, jabłczanu wapnia, kwasów owocowych, flawonoidów oraz garbników. Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwhistaminowe . Pobudza mikrokrążenie oraz wzmacniają naczynia krwionośne, dlatego ma doskonałe zastosowanie w kremach pod oczy likwidujących cienie oraz w żelach i balsamach dla zmęczonych nóg. Zawiera substancje o działaniu tonizującym, ściągającym, zmiękczającym i remineralizującym. Dodatkowo ekstrakt posiada właściwości wspomagające wzrost włosów, ułatwiające gojenie ran oraz promieniochronne. Ekstrakt z winorośli stabilizuje elastynę oraz kolagen. Zawarte w nim bioflawonoidy przyspieszają wchłanianie przez skórę substancji czynnych. Badania naukowe udowadniają, że ekstrakt z winorośli stosowany w kremach do twarzy, działa silnie przeciwutleniająco, bardziej niż witaminy C i E. Spowalnia procesy starzenia skóry, spowodowane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Posiada także działanie przeciwzapalne oraz ściągające. Oceny dermatologiczne wykazały, że czterotygodniowa kuracja poprawia kliniczne objawy fotostarzenia się skóry ( 54% uczestników eksperymentu zauważyło poprawę miękkości, blasku, gładkości, tekstury skóry oraz zmniejszenie się drobnych zmarszczek). Ekstrakt z winorośli blokuje uszkodzenia struktury chemicznej enzymów biorących udział w produkcji kolagenu, dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu np. łuszczycy oraz wyprysków.

 

Skład zestawu odpowiedni do przygotowania 50 g kremu:

FAZA A:

  • Caprilic – 5 g

  • Olej z kiełków pszenicy – 2,5 g

  • Kwas a-liponowy – 2 g
 
FAZA B:
  • Woda – 32 g - niezawarta w zestawie

  • Konserwant naturalny – 0,5 g

FAZA C:

  • Cosmedia – 1,5 g

  • Polysorbate 20 – 2,5 g

FAZA D:

  • Ekstrakt z liści czerwonego wina – 2 g

  • Ekstrakt lukrecji – 2 g

Dodatkowo:

  • Pipeta jednorazowa

  • Szpatułka drewniana

  • Naklejka

  • Słoiczek plastikowy na krem

Ilość wszystkich składników zestawu jest dokładnie odmierzona. Zestaw nie zawiera wody (hydrolatu).

 

Dodatkowe elementy niezawarte w zestawie:

  • Woda lub hydrolat: 30 ml – odmierzyć załączoną pipetą lub naczyniem miarowym.

 

Wykonanie kremu:

  1. Sprawdzenie kompletności otrzymanego zestawu oraz przygotowanie dodatkowych składników (woda lub hydrolat).

  2. Przygotowanie stanowiska pracy z zachowaniem podstawowych zasad higieny.

  3. Przygotowujemy 3 naczynia (zlewki, szklanki) na poszczególne fazy.

  4. Do pierwszego naczynia wlewamy składniki fazy A, do drugiego składniki fazy B i umieszczamy je w łaźni wodnej. Podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się składników w obydwu naczyniach do temp. max do 40 st.C. 

  5. W trzecim naczyniu umieszczamy składniki fazy C.

  6. Po rozpuszczeniu się składników w naczyniach umieszczonych w łaźni wodnej, wyciągamy je z łaźni i natychmiast przelewamy zawartość obydwu zlewek do naczynia z fazą C, po czym intensywnie mieszamy (miksujemy).

  7. Gotową mieszankę odstawiamy do wystygnięcia (temp. pokojowa).

  8. Po wystudzeniu dodajemy pozostałe składniki z fazy D.

  9. Na koniec całość mieszamy. Krem jest gotowy do użycia.

 

Po aplikacji może nastąpić uczucie mrowienia, które po chwili ustępuje.

 

Przechowywanie:

Krem można przechowywać w temperaturze pokojowej do 21 °C, zalecane jednak w lodówce.

 

Termin ważności:

6 miesięcy.

 

Polecamy również

× Dziękujemy za rejestrację. Do czasu aktywacji przez administratora, Twoje konto będzie nieaktywne.