INCI: Aqua, Propylene Glycol, Avena Sativa Kernel Extract, Glyceryl Stearate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Helianthus Annuus Seed Oil
Mleczko owsiane jest ekstraktem w formie emulsji z nasion owsa, zawierającym lipidy, proteiny oraz węglowodany tej rośliny. Zawiera także witaminy oraz składniki mineralne.
Bielmo owsa zawiera największą ilość lipidów spośród zbóż (6–8%). Kwasem tłuszczowym występującym w największej ilości jest kwas linolowy (ponad 40%), oprócz niego występuje kwas oleinowy, palmitynowy oraz linolenowy, stearynowy i mirystynowy. Do protein owsianych zaliczyć możemy globulinę (awenalinę), prolaminę (glutynę), glutelinę (aweninę), miozynę, wolne aminokwasy (zwłaszcza siarkowe) oraz enzymy.
Owies to także bogactwo minerałów. Ziarno owsa zawiera następujące składniki mineralne: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, chlor, krzem, miedź, cynk, mangan, fluor, jod i kobalt oraz witaminy: B1 i B2, PP, a także ślady witamin K, E i D.
Aktywność kondycjonująca skórę mleczka owsianego wynika z zawartości protein i węglowodanów. Ze względu na swoją polarną naturę proteiny bardzo łatwo wiążą wodę na drodze wiązań wodorowych, daje im to zdolność do tworzenia filmu na powierzchni skóry, pozostawiając efekt liftingu.
Mleczko owsiane to bardzo dobry nawilżacz, jak również substancja ujędrniającą i wygładzająca. Poprawia kompatybilność pomiędzy substancjami powierzchniowo-czynnymi a skórą/śluzówką, redukując tym samym podrażnienia wywołane przez np. surfaktanty czy golenie. β-glukan owsa jest strukturalnie bardzo zbliżony do kwasu hialuronowego, który stosowany jest jako substancja nawilżająca i wygładzająca skórę.
Mleczko owsiane zalecane jest do kosmetyków działających nawilżająco i odżywiająco na skórę.
To także produkt działający kondycjonująco na włosy. Kondycjonery to produkty, które mają nadawać włosom gładkość, połysk, ułatwiać rozczesywanie i redukować elektryzowanie statyczne. Proteiny chronią włos przed uszkodzeniami zewnętrznymi, odżywiają, zwiększają elastyczność i obniżają ryzyko łamania.
Ponadto mleczko owsiane wykazuje działanie stymulujące regenerację. Aktywność ta wynika z obecności w mleczku owsianym węglowodanów, zwłaszcza β-glukanów, które eliminują pozostałości martwych komórek lub substancji obcych dla organizmu, a następnie aktywują czynniki regenerujące komórki naprawiające system naczyniowy i zwiększające zaopatrzenie komórek w tlen. Oprócz tego aktywują one również czynniki związane w syntezę elastyny i kolagenu.
Mleczko owsiane może być przydatne w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym, przeciwpodrażnieniowym oraz przeciwtrądzikowym, a także dla skóry wrażliwej i podrażnionej.
Działanie mleczka owsianego:
Sposób pakowania:
- plastikowe butelki farmaceutyczne
Zastosowanie |
W kosmetyce: kremy i emulsje do twarzy oraz ciała, szampony, kosmetyki do włosów, produkty po goleniu oraz po opalaniu, produkty do cery trądzikowej. |
Zalecane stężenie |
Do 0,5 do 50%, w produktach kosmetycznych. |
Przechowywanie |
Szczelnie zamknięte w lodówce. |
Rozpuszczalność |
W tłuszczach, nierozpuszczalne w wodzie. |
Ciężar właściwy |
0,950g/ml |
|
|