.
.
Glicerynowa baza mydlana krystaliczna
Baza jest pochodzenia roślinnego. Przeznaczona do produkcji glicerynowych, transparentnych mydełek metodą domową. Posiada bardzo dobre właściwości nawilżające oraz pieniące. Bazę można roztopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Po roztopieniu można dodać olejki eteryczne lub zapachowe, pigmenty, masła kosmetyczne, glinki, suszone kwiaty i płatki. Dla lepszego efektu wizualnego do mydełek można wtapiać także ozdoby np. brokat, konfetti w kształcie serduszek.
Temperatura topnienia glicerynowej bazy mydlanej: ok. 65 -70°C
Roztapianie bazy w kuchence mikrofalowej.
- Bazę należy pociąć za pomocą noża. Konsystencja bazy jest miękka więc krojenie na mniejsze kawałki nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku. Drobno pokrojona baza łatwiej się roztopi.
- Bazę umieszczamy najlepiej w przezroczystym naczyniu (zlewce, szklance). Aby ograniczyć parowanie naczynie zakrywamy folią spożywczą.
- Bazę roztapiamy na małej lub średniej mocy kuchenki, do momentu całkowitego rozpuszczenia (baza uzyska postać cieczy). Temp. topnienia to 65-70 st. C. należy uważać aby nie zagotować bazy.
- Następnie możemy rozpocząć proces wzbogacania naszej bazy o różne dodatki.
Roztapianie bazy w łaźni wodnej:
- Bazę należy pociąć za pomocą noża. Konsystencja bazy jest miękka więc krojenie na mniejsze kawałki nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku. Drobno pokrojona baza łatwiej się roztopi.
- Bazę umieszczamy najlepiej w przezroczystym naczyniu (zlewce, szklance).Bazę roztapiamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (baza uzyska postać cieczy). Temp. topnienia to 65-70 st.
- Następnie możemy rozpocząć proces wzbogacania naszej bazy o różne dodatki.
Dodatki:
Podczas dodawania zapachów i barwników bazę mieszamy bardzo delikatnie np. za pomocą drewnianej szpatułki. Uważamy aby nie powstawały w niej pęcherzyki powietrza. Gdy podczas komponowania własnych mydełek baza zacznie stygnąć i gęstnieć można ją ponownie stopić. Gotową mieszankę wlewamy do formy lub foremek. Powstałe na powierzchni bąbelki można usunąć spryskując je alkoholem. Mimo, iż nasze mydełko szybko zgęstnieje warto je zostawić w formach na 24 godziny w chłodnym miejscu. Aby gotowe mydełko zachowało swój kolor i zapach na dłuższy czas można je owinąć w folię spożywczą lub zamknąć w szczelnym pojemniku.
Gotowe mydełko przechowywać w temperaturze od 5 °C do 30 °C.
Jeśli chcemy nasze mydełko ponownie przetopić, należy dodać do niego niewielką ilość wody, która paruje podczas topnienia.
Zalecana procentowa ilość dodatków:
Olejki eteryczne i zapachowe: do 1%
Pigmenty: do 10% w zależności od oczekiwanego koloru. Zalecane nie więcej niż 2%.
Suszone kwiaty i płatki: do 1%
Glinki: do 5%
Masła i oleje: do 30%
Inne (konfetti, brokat itp.): 1%
Sposób pakowania:
- woreczki strunowe