.

.

Glicerynowa baza mydlana krystaliczna

Glicerynowa baza mydlana krystaliczna

Baza jest pochodzenia roślinnego. Przeznaczona do produkcji glicerynowych, transparentnych mydełek metodą domową. Posiada bardzo dobre właściwości nawilżające oraz pieniące. Bazę można roztopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Po roztopieniu można dodać olejki eteryczne lub zapachowe, pigmenty, masła kosmetyczne, glinki, suszone kwiaty i płatki. Dla lepszego efektu wizualnego do mydełek można wtapiać także ozdoby np. brokat, konfetti w kształcie serduszek.

BK-00012999
2025.01
WAGA
  • 500g
  • 1000g (1kg)
INCI: Water, Glycerin, Sodium Stearate, Propylene Glycol, Sorbitol, Sodium Laurate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Stearic Acid, Lauric Acid, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate
 
Baza jest pochodzenia roślinnego. Przeznaczona do produkcji glicerynowych, transparentnych mydełek metodą domową. Posiada bardzo dobre właściwości nawilżające oraz pieniące. Bazę można roztopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Po roztopieniu można dodać olejki eteryczne lub zapachowe, pigmenty, masła kosmetyczne, glinki, suszone kwiaty i płatki. Dla lepszego efektu wizualnego do mydełek można wtapiać także ozdoby np. brokat, konfetti w kształcie serduszek.

Temperatura topnienia glicerynowej bazy mydlanej: ok. 65 -70°C 

Roztapianie bazy w kuchence mikrofalowej.

  1. Bazę należy pociąć za pomocą noża. Konsystencja bazy jest miękka więc krojenie na mniejsze kawałki nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku. Drobno pokrojona baza łatwiej się roztopi. 
  2. Bazę umieszczamy najlepiej w przezroczystym naczyniu (zlewce, szklance). Aby ograniczyć parowanie naczynie zakrywamy folią spożywczą. 
  3. Bazę roztapiamy na małej lub średniej mocy kuchenki, do momentu całkowitego rozpuszczenia (baza uzyska postać cieczy). Temp. topnienia to 65-70 st. C.  należy uważać aby nie zagotować bazy. 
  4. Następnie możemy rozpocząć proces wzbogacania naszej bazy o różne dodatki.  

 

Roztapianie bazy w łaźni wodnej:

  1. Bazę należy pociąć za pomocą noża. Konsystencja bazy jest miękka więc krojenie na mniejsze kawałki nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku. Drobno pokrojona baza łatwiej się roztopi. 
  2. Bazę umieszczamy najlepiej w przezroczystym naczyniu (zlewce, szklance).Bazę roztapiamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (baza uzyska postać cieczy). Temp. topnienia to 65-70 st. 
  3. Następnie możemy rozpocząć proces wzbogacania naszej bazy o różne dodatki.  
 

Dodatki:

Podczas dodawania zapachów i barwników bazę mieszamy  bardzo delikatnie np. za pomocą drewnianej szpatułki. Uważamy aby nie powstawały w niej pęcherzyki powietrza. Gdy podczas komponowania własnych mydełek baza zacznie stygnąć i gęstnieć można ją ponownie stopić. Gotową mieszankę wlewamy do formy lub foremek. Powstałe na powierzchni bąbelki można usunąć spryskując je alkoholem. Mimo, iż nasze mydełko szybko zgęstnieje warto je zostawić w formach na 24 godziny w chłodnym miejscu. Aby gotowe mydełko zachowało swój kolor i zapach na dłuższy czas można je owinąć w folię spożywczą lub zamknąć w szczelnym pojemniku.
Gotowe mydełko przechowywać w temperaturze od 5 °C do 30 °C.

Jeśli chcemy nasze mydełko ponownie przetopić, należy dodać do niego niewielką ilość wody, która paruje podczas topnienia. 

Zalecana procentowa ilość dodatków:

Olejki eteryczne i zapachowe: do 1%

Pigmenty: do 10% w zależności od oczekiwanego koloru. Zalecane nie więcej niż 2%.

Suszone kwiaty i płatki: do 1%

Glinki: do 5%

Masła i oleje: do 30%

Inne (konfetti, brokat itp.): 1%

 

Sposób pakowania:

- woreczki strunowe

 

 

 

 

 

Zobacz także

× Dziękujemy za rejestrację. Do czasu aktywacji przez administratora, Twoje konto będzie nieaktywne.