.
.
Papaina
Papina to polipeptyd będący naturalnym enzymem znajdujący w owocach papai. Dzięki cennym właściwościom, w przemyśle kosmetycznym jest wykorzystywana jako składnik pełniący funkcje peelingującą, nawilżającą oraz rozjaśniającą. W kosmetykach do włosów działa kondycjonująco, może stanowić także dodatek do past do zębów. Idealny dodatek do kosmetyków o działaniu przeciwstarzeniowym, mającym na celu przywrócenie blasku oraz świeżość skóry.
INCI: Papain
Papina to polipeptyd będący naturalnym enzymem znajdujący w owocach papai. Dzięki cennym właściwościom, w przemyśle kosmetycznym jest wykorzystywana jako składnik pełniący funkcje peelingującą, nawilżającą oraz rozjaśniającą. W kosmetykach do włosów działa kondycjonująco, może stanowić także dodatek do past do zębów. Idealny dodatek do kosmetyków o działaniu przeciwstarzeniowym, mającym na celu przywrócenie blasku oraz świeżość skóry.
Działanie papainy:
- jako łagodny peeling, papaina działa na starzejący się naskórek, rozkłada starzejące się komórki, złuszcza i wybiela.
- hydrolizat nawilżający papainy może tworzyć błonę pochodną aminokwasów na skórze i włosach oraz utrzymywać wilgotność skóry i włosów przez długi czas. W międzyczasie wspomaga również wchłanianie innych substancji funkcjonalnych zawartych w produktach do pielęgnacji skóry i włosów.
- papaina może również przeciwdziałać trądzikowi, poprzez oczyszczanie oraz odblokowywanie porów.
- może być stosowana w produktach do wybielania zębów, bezpiecznie usuwa pozostałości białka na zębach.
ZASTOSOWANIE | Formulacje
– produkty do twarzy: peelingi, maski, sera, kremy, toniki. – produkty do włosów (odżywki i maski) oraz produkty myjące. |
ZALECANE STĘŻENIE | W produktach kosmetycznych do codziennej pielęgnacji zalecane stężenie od 0,01% do 0,5%. |
PRZECHOWYWANIE | 2-8 st.C chronić przed światłem i wilgocią |
ROZPUSZCZALNOŚĆ | Produkt rozpuszczalny w wodzie. Podczas wprowadzania do formulacji można podgrzewać do 40 st. C |
STABILNOŚĆ | Zakres stabilności w pH od 4 do 7, w zależności od rodzaju kosmetyku |